Рекламна кампанія для XIV Міжнародного різдвяного фестивалю “Коляда на Майзлях” з ініціативи студентів кафедри журналістики

У межах дисциплін «Реклама в ЗМІ», «Організація роботи пресслужб та інформагентств», «Реклама в PR та інтернеті» студенти кафедри журналістики створили рекламну кампанію для міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях».

Робота над рекламною кампанією фестивалю була спрямована на його популяризацію в соціальних мережах. Для цього, робоча група створила офіційні сторінки фестивалю в Instagram та Facebook.

У групі були делеговані певні сфери відповідальності, а саме сфера відеозйомки та фотозйомки, копірайтингу, візуалізації та макетування, відеомонтування, та інтерв’ювання, організаційна робота, та моніторингова підгрупа.

Саму роботу над рекламною кампанією умовно поділено на два етапи: до початку XIV фестивалю та під час його проведення. Перший етап мав на меті проінформувати користувачів соціальних мереж про існування цього фестивалю протягом тривалих років. Він полягав у пошуку та вивченні інформації про історію «Коляди на Майзлях» (на цьому етапі підгрупа студентів якій була делегована відповідальність за інтерв’ю, займалась пошуком контактів учасників та організаторів фестивалю за минулі роки, а також їхнє інтерв’ювання), розробці контент плану, систематизації та архівуванні зібраних даних. Записи інтерв’ю з творцями та учасниками фестивалю ретельно прослуховувались та монтувались. Протягом 6 тижнів до початку XIV фестивалю систематично публікувалися: матеріали про фестивалі за попередні роки у вигляді постів, раніше записаних інтерв’ю, фото та згадки у місцевих ЗМІ. Вони дали змогу дізнатися більше про фестиваль та підготувати сторінки соціальних мереж до викладу основного матеріалу з нових концертів.

Другий етап роботи спрямовано на включення з місця події. З 9 по 14 січня під час проведення XIV міжнародного різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях» робота студентів полягала у зйомці фото та відео, опрацюванні зібраного матеріалу, відстеження публікацій у місцевих засобах масової інформації та згадок серед глядачів фестивалю, публікуванні відеотрансляцій та прямих етерів на сторінках в соціальних мережах. Щодня, на сторінках публікувались програми на наступний день фестивалю, де коротко розповідалось про учасників та їх репертуар. Усі зібрані матеріали було архівовано на окремий Google-диск з метою їх збереження та використання в майбутньому.

Підгрупа якій була делегована організаторська діяльність зустрічалась із організаторами фестивалю та вже разом вирішували план дії, проводили аналіз цільової аудиторії та створювали обов’язковий контент план. А також брали безпосередню участь та створили прес-анонс та прес-реліз для прес конференції.  Крім цього, ця підгрупа зайнялась поширенням інформації про фестиваль у ЗМІ та виходила в етер Українського радіо Суспільне Івано-Франківськ.

Підгрупа що займалась візуалізацією та макетуванням створила електронний буклет, в якому надала коротку анонсуючу інформацію щодо кожного дня фестивалю.

Фотографи та відеоператори, щодня прводили зйомку самого фестивалю. Монтажери допрацьовували відеоматеріали, передавали їх копірайтерам, які, в свою чергу створювали тексти для постів та сторіс та безпосередньо опубліковували це на офіційних сторінках фестивалю.

Робота студентів над рекламною кампанією фестивалю «Коляда на Майзлях» проводилася під пильним наглядом доцентки кафедри журналістики ПНУ ім. Василя Стефаника Шотурми Наталії Володимирівни.

Студенти-журналісти факультету Філології 2 та 4 курсів Прокопів Діана, Струк Діана, Михайлишин Анастасія, Стецькович Анастасія, Влад Діана, Костів Віталіна, Щербій Юлія, Лис Ангеліна, Мартинюк Христина, Косторнова Євгенія, Святослав Макогін, Пелих Діана, Шевчік Юлія, Пілецький Іван, Михалько Діана взяли на себе вагому частину інформаційного забезпечення проведення фестивалю у соціальних мережах: створення і ведення FB-сторінки, Інстаграм-сторінки, їх наповнення змістовими сюжетами – інтерв’ю з засновниками і організаторами, учасниками та глядачами, також анонсування, представлення історичних спогадів-екскурсів про попередні святкування, підготовку фото і відеоматеріалів, рекламних роликів до кожного із фестивальних днів.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100088475919110 – офіційна сторінка фестивалю “Коляда на Майзлях”.

Довідково:

Міжнародний Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» – яскравий феномен культурно-мистецького життя Івано-Франківська. Він є унікальною ініціативою громади, яка змогла об’єднати довкола себе духовенство – Монастир Христа Царя отців Василіян Української Греко-Католицької Церкви м.Івано-Франківська, вірян; представників різних гілок влади: міської влади – Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради в особі структурних підрозділів, зокрема Департаменту культури, Департаменту освіти та науки, Управління міжнародних зв’язків, туризму та промоції; обласної влади – Управління культури, національностей та релігій ОДА, а також ЗМІ, культурних діячів, благодійників та волонтерів. 

Наказом Міністерства культури України від 13 листопада 2018 року № 980 фестивалю «Коляда на Майзлях» присвоєно статус Міжнародного. Того ж року фестиваль відвідав Міністр культури України – Євген Нищук.

Колядування та щедрування в часі Різдвяних свят – це надзвичайно давній пласт української культури, який багатий своїм різноманіттям, різножанровістю, побутує і передається як через усну народну творчість, так і має своє вираження в професійній музичній культурі у вигляді чудових обробок та авторських творів. Тому завданням фестивалю є дбати про збереження, відновлення і поширення різдвяних традицій, колядок і щедрівок. 

Івано-Франківськ – християнське місто, яке шанує свою історію, свої традиції та звичаї. В часі різдвяних свят кожна площа та вуличка, кожен двір та мікрорайон колядують, прославляючи народження Божого Сина. Одним з найстаріших мікрорайонів Івано-Франківська (Станиславова) є Майзлі (Княгинин-Колонія), який розташований в східній частині міста. Цю назву можна зустріти в документах другої половини ХІХ століття. Однозначного поняття чому саме «Майзлі» немає. Ймовірно з розбудовою австрійським урядом в монархії залізничної мережі у XIX ст., в Станиславові будували залізничну станцію і до міста прибували залізничні урядовці й фахівці, переважно німці, італійці, а також українці й поляки, які працювали при будівництві залізниці. А їх головний інструмент – долото, або зубило, німецькою мовою називається «майзель». Тож ця назва закріпилася за дільницею, де проживали такі спеціалісти.

Головною окрасою цього мікрорайону були церква Христа Царя (1930 р., спочатку храм носив назву Пресвятої Трійці) та Костел Йосифа (1924 р., сьогодні – це дім молитви християн віри євангельської). Обидві культові споруди – пам’ятки архітектури місцевого значення. Історія храму Пресвятої Тройці (Царя Христа) бере початок з середини 20-х років минулого століття. Довершено будівництво і урочисто посвячено та заложено купольні хрести нової церкви у жовтні 1930 року. Отці василіяни, яких було запрошено провадити духовне життя на парафії, від початку активно працювали з дітьми, молоддю та старшими. При храмі було багато спільнот, відзразу ж зорганізувалися два хори дяків, організовано дитячий хор, який співав пісні в часі Служби Божої, також було засновано молодіжний хор. Один з них, мішаний хор «Трембіта» був окрасою всіх церковних богослужінь. Його заснував і керував ним священник о. Йосиф Іван Лучинський, ЧСВВ. Ця багата своїми традиціями парафія, після складних випробувань радянської окупації і занепаду, відродилась на початку 1990 років і першим, хто відновив свою діяльність – це був парафіяльний хор. На сьогодні при парафії діє 5 хорових колективів та 3 ансамблі. Сьогодні парафія Царя Христа є однією з найбільших і найактивніших парафій Івано-Франківської МТГ. Мабуть тому саме тут і виникла ініціатива такого фестивалю як «Коляда на Майзлях».

Як культурне явище «Коляда на Майзлях» виходить за рамки локальності – парафії і міста, але має також всеукраїнське та міжнародне значення. Воно полягає в тому, щоб відкрити ці скарби як нашої української культури для світу, так і відкрити для українців культуру Різдвяних свят інших народів.  

Фестиваль «Коляда на Майзлях» не має вікових обмежень як учасників колективів, так і глядачів, він є відкритим для різних конфесій і релігійних організацій (зокрема, його учасниками були колективи католицьких, православних, протестантських церков, що робить його екуменічним). Глядацька аудиторія фестивалю надзвичайно різноманітна – від тих, які можуть переглядати його онлайн-трансляції, до тих, які відвідують концертні виступи (неодноразово глядачами були військовослужбовці, їхні родини, діти-сироти, інші соціальні категорії громадян).

На відміну від інших фестивалів та конкурсів, участь у «Коляді на Майзлях» не передбачає фестивальних внесків та є безкоштовною. Міська та обласна влада, спільно з меценатами фінансує перебування учасників фестивалю з інших регіонів України та з-за кордону.

Також соціокультурне значення Фестивалю полягає в тому, що він згуртовує громаду Івано-Франківської МТГ. Кілька років поспіль учасники фестивалю, гості та всі охочі можуть взяти участь у Фестивальній ході, співаючи колядки і щедрівки. У 2019 році в Івано-Франківську жителі і гості міста встановили рекорд України, зібравши на святковій ході максимальну кількість різдвяних зірок – 660, які виготовляли працівники закладів культури, мистецьких шкіл, закладів освіти та всі охочі. Цього року відбувся парад шопок, а в центрі міста була встановлена жива шопка учасниками театру живих скульптур. До фестивальної ходи долучаються також учні шкіл, просвітяни, студенти вищих навчальних закладів, творчі колективи закладів культури. Ще одним важливим елементом є те, що учасники фестивалю, які приїхали до нас з інших регіонів України чи з-за кордону, окрім фестивальних виступів в місті мали можливість виступати в інших містах Івано-Франківщини з сольними концертами, організатори фестивалю забезпечували колективам можливість відвідати туристичні центри, зокрема Коломию, Яремче, відпочити в Карпатах. 

Важливим є значення тієї роботи, яку проробляють керівники та учасники колективів, зокрема фольклорних, у підготовці до фестивалю. А саме, вони збирають, записують, вивчають та, в часі фестивалю, виконують автентичні колядки і щедрівки, відтворюють фольклорні різдвяні звичаї та традиції цим самим популяризуючи їх, а також передають слухачам та глядачам фестивалю їхнє звучання. Фестивальні виступи всіх учасників транслюються онлайн, при цьому здійснюється відеофіксація виступів кожного колективу, які архівуються організаторами.

Відрадно, що поточний фестиваль радо підтримали студенти і викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на різних рівнях – учасників, волонтерів, журналістів.