ЛАСКАВО ПРОСИМО НА СТОРІНКУ КАФЕДРИ ЖУРНАЛІСТИКИ

 

Підготовка за спеціальністю “Журналістика” здійснюється з 2014 року. Кафедра як окремий структурний підрозділ відкрита у 2014 році.

При кафедрі діє первинна організація НСЖУ, створена  у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Кафедра веде власний сайт, де студенти спеціальності “Журналістика” мають можливість друкуватися, популяризує свою діяльність у соцмережах.

Співпраця кафедри з загальноосвітніми школами, коледжами відбувається через  школу журналістики НСЖУ.

За досить короткий термін вдалося досягти значних результатів: успішно працює “Лабораторія журналістської майстерності” в межах роботи якої працює Школа журналістики, відділення Малої академії наук, активно ведеться робота щодо технічного забезпечення та функціонування науково-навчальних лабораторій. Нові знання, емоції, враження і добротворчі спонуки системно приносять студентам знакові постаті, гості кафедри: Володимир Різун, Ігор Померанцев, Єгор Соболєв, Андрій Куликов, Роман Скрипін, Отар Довженко, Ігор Балинський, Віталія Конищук, відомі заслужені журналісти Прикарпаття. Лекційний виклад головних фахових дисциплін здійснюється в мультимедійному варіанті.

Кафедра підтримує зв’язок з регіональними ЗМІ, студенти на основі укладених договорів проходять практику у друкованих та в Інтернет-видань, на радіо та телебаченні, у прес-службах та видавництвах області. Керівниками практики  видано  “Програму практичної підготовки студентів напряму підготовки 6.030301”

Студенти на волонтерських основах працюють в місцевих ЗМІ: на ОТДРК “Карпати”, ТРК “Вежа”, “3 студія”, газетах “Репортер”, “Галичина”, “Вперед”, на радіостудіях: “Дзвони” і “Західний полюс” та інших ЗМІ області.

Науковці кафедри вивчають дотримання професійних стандартів у медіа, цікавляться інформаційною політикою та безпекою, Інтернет-журналістикою, фотожурналістикою, концептами сучасної публіцистики, комунікаційними технологіями, проблематикою мас-медіа, розвитком тележурналістики, журналістського розслідування, крос-медіа, соціокомунікативними моделями на регіональному телебаченні та ін. При кафедрі створена бібліотека для студентів, яка містить найновішу фахову літературу.

Науковці кафедри беруть участь в українських та міжнародних наукових конференціях, у семінарах та тренінгах для ЗМІ, друкуються у наукових виданнях, поєднують викладацьку діяльність з прикладною журналістикою, є лауреатами ряду українських та обласних нагород у журналістиці. Студенти беруть участь у студентських конференціях та олімпіадах.

Основні навчальні курси кафедри:

Вступ до журналістики, Основи журналістської майстерності, Теорія масової комунікації, Історія української та зарубіжної журналістики, Жанри журналістики,  Теорія твору і тексту,  Комунікаційні технології, Соціальні комунікації, Мова ЗМІ, Риторика та спічрайтинг, Телевиробництво, Прямоефірне телевізійне мовлення, Радіовиробництво, Фотожурналістика, Газетно-журнальне виробництво, Журналістська етика, Медіакритика, Риторика та спічрайтинг, Правові основи інформаційної діяльності,  Реклама у ЗМІ, Організація роботи прес-служб та інформагентстсв тощо.