Івано-Франківське видавництво «Ярина» знайомило майбутніх журналістів з особливостями друку

В кожній роботі є свої індивідуальні особливості. Наполеглива праця — це основа великих досягнень. Безумовно, не доклавши зусиль, не можна зробити чогось захопливого. Для того, аби досягнути поставлених цілей, потрібно важко попрацювати над розроблянням планів для досягнення бажаного. І залишатися на плаву — це також важка робота. З кожним днем людина удосконалює вміння на практиці. Це звична теорема усіх «великих» професіоналів – працювати над собою, часто на перекір різним обставинам.

«Робота буває різною, але головне працювати там в задоволення»

Журналістика – важкий хліб. Який студенти першого курсу ПНУ ім. Василя Стефаника, свідомо обрали для себе. Поліграфія, друкарство, видавнича справа – це все те, з чим багато із них будуть тісно пов’язанні впродовж своєї професійної діяльності. Тому для них, досить важливо досягнути обізнаності у технологічних процесах що відбуваються у друкарнях.

11 травня, асистент кафедри журналістики Пристай Галина Іванівна познайомила студентів 1-го курсу, спеціальності «журналістика» з видавництвом «Ярина» , директором якого єСлубський Іван Миколайович . Він розповів про особливості роботи у друкарні, показав як працюють: офсетна друкарська машина, лазерний друк, різограф. Також продемонстрував як відбувається верстка. Дав багато корисних порад, спираючись на свої як людські, так і професійні якості… а ще допоміг із підготовкою до друку журналу, який підготували і оформили студенти групи Ж-12. «Іван Миколайович створив себе сам. Ця людина – приклад того, що варто працювати на совість, часто спираючись на довіру, аби клієнт залишився задоволеним. Він завжди делікатно надає рекомендації своїм відвідувачам, при цьому не нав’язуючи свою власну думку. Це прояв професіоналізму.» – стверджує Галина Іванівна. Свою історію видавництво починало ще в ті роки, коли комп’ютери не були легкодоступними для пересічних громадян. «Технічний прогрес, ось що надихнуло на ідею створення видавництва. Наш перший комп’ютер я придбав у Києві, через знайомого. Звідти вже перевезли сюди. Перший час проблематично було опанувати роботу із ним, та згодом завдяки наполегливості вміння посилювались. Спочатку ми працювали у програмі PageMaker, сьогодні у швидкій і зручній InDesign.» – згадує Іван Миколайович. На сьогоднішній день працівників у друкарні мало, всього троє, тому пан Іван – власник, керівник, дизайнер, друкар, водій… Він зізнається, що часто на роботі приходиться затримуватись до пізнього вечора, а інколи і виходити у вихідні дні. Варто зауважити, що відповідну освіту має лише один із працівників, всі інші самоучки, так склалася доля об’єднавши цих людей спільною ідеєю. «Наш працівник Ігор, одного дня прийшов аби спробувати себе в роботі, подивитись як і що працює… залишився до сьогодні. Бухгалтер Ірина – моя дочка, також спільно зі мною працює мій син, який перейняв батьківську справу. Працюємо колективно, дружно.» – каже підприємець, неодноразово наголошуючи про важливість людських цінностей у будь-якій справі.

На момент приходу студентів, у Івана Миколайовича сиділа клієнтка, очікуючи на своє замовлення. Дувірак Христина Василівна – виявилась художницею, та вчителем у одній із Івано-Франківських шкіл. Вона чекала на готові друковані афіші для виставки в художньому музеї, тому за час очікування поділилась враженнями від видавництва – «Я прийшла саме сюди, тому що знаю що Ігор Миколайович робить все дуже якісно і швидко. Мені подобається результат, а це головне.» – мовить жінка.

«О, клієнти бувають різні. Із деякими навіть відмовляємось працювати. Є такі що скаржаться на результат. Та ми зацікавлені у тому, аби людина залишилась задоволеною і згодом прийшла ще раз.» – посміхаючись каже друкар. Часто інші друкарні по всій Україні пропонують нові технології, тому «Ярина» співпрацює із різними містами зокрема: Київ, Львів і наше «Місто НВ», адже це просто нереально, мати все необхідне обладнання – воно коштує шалених грошей. Необхідне обладнання підприємець замовляє із-за кордону, бо воно відрізняється високою якістю.

«Безумовно, до такої праці потрібне терпіння, та якщо ви любите свою справу – вливайтесь у все що так чи інакше пов’язано із нею. Живіть цим. Не виїжджайте за кордон, Україні потрібні хороші спеціалісти, що зможуть нарешті сформувати гідну країну із великим значенням для всього світу.» – радить Іван Слубський.

Студенти були надзвичайно вдячні Івану Миколайовичу за корисні поради і проведену «екскурсію» видавництвом.

                                                                                                          Каріна МИКОЛЮК