Новомедіа форум 2018

Сучасний світ змінюється, реформується та ніколи не стоїть на місці. Разом з ним рухаємося і ми. Хто вгору, хто вниз – особистий вибір кожного. Проте як і світ удосконалення прагнуть різні наукові та професійні галузі. А журналістика не виняток. Тому саме сьогодні усі ЗМІ так прагнуть називатися новими.

Початок

З цього усе розпочалося. Нові медіа. Цей вислів так часто чує кожен, хто хоч трішки орієнтується у сучасному інформаційному просторі. Ні для кого не секрет, що суспільство бажає правди. Чистої правди, без викривлення та фейку, а кожен засіб масової інформації прагне називати себе чесним та правдивим. Та чи ці бажання відповідають дійсності, знаю лише одиниці “обраних”, яким вдалося пробратися на вершечок центральної медіа компанії. Але насправді ця так звана True журналістика починається з нас самих. Отож, нещодавно у Києві відбувся чотирнадцятий щорічний форум для журналістів та студентів з усієї України. Такий собі збір усіх регіональних писак та творців правди. Студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника також мали нагоду відвідати цей дводенний тренінг.

True журналістика

Суть тренінгу полягає у тому, щоб якнайшвидше та найбільш якісно розповісти слухачам щось надзвичайно корисне. Безліч цікавих відомих спікерів, багато інформації та нічого по-суті. Однак це таки було незабутньо. Ольга Фреймут, Петро Мага, Єгор Гордєєв, Сергій Кузін, Микола Мишовський, Юлія Литвиненко та ще багато інших. Тема цьогорічного форуму правдива журналістика, або як називали це спікери “трушна” журналістика. Живе спілкування, обмін запитаннями, нові знайомства та цікаві історії – це те, що зарядило енергією на весь рік. Про журналістику було досить багато цікавого, однак спікери більше часу виділяли для розповіді про себе, хоча що цікавіше життя Ольги Фреймут чи теорія журналістики можна ще посперечатися.

Творчість

Кожен учасник форуму міг знайти для себе цікавий жанр журналістики та вивчати суто його з окремими спікерами. Навчання відбувалося одночасно у двох залах, щоправда бігати поміж залами так і не вдалося. Однак багато корисних спогадів залишилося. Зокрема, одним із перших вийшов журналіст, священик та головний редактор видання “Кредо” – Микола Мишовський. Розповів журналіст про своє захоплення відеоблогерством, десятирічний досвід роботи редактором, а також він додав, що на співпраці можна дуже багато виграти. Наступною була Ольга Фреймут. Багато цікавого ця пані не розповіла, однак харизмою, вимовою, поведінкою та саркастичними жартиками полонила серця слухачів. Отож, це була чудова можливість здобути трішки більше досвіду. А особливо запам’яталися слова ведучого сніданку Єгора Гордєєва: “Кожен ефір– це маленьке життя”. Якщо прожити будь-яку роботу, наче маленьке життя, вона 100% принесе користь та “фідбек”.

 Чігур Софія