Люди з обмеженими можливостями? Це зовсім не так (Не зовсім)


У першому семестрі навчального 2018 року журналісти-першокурсники поглиблювали знання стосовно теми «Інклюція». Для цього була запрошена у стіни університету Зоряна Губаль.

Зоряна Губаль – учениця 11 класу Івано-Франківської спеціалізованої школи №5, учасниця Cactus Forum 2018, активний громадський діяч та засновниця власного проекту «HUGS», що розшифровується як «Help Us Get Support» (Допоможіть нам отримати підтримку).

Яка мета задуму? Допомога людям з інвалідністю, для того щоб ніхто не почувався «лишнім» у суспільстві, а навпаки став його частиною. Тому волонтери «HUGS» із спеціально створеними лекціями бажають допомогти змінити уявлення про це. Що підштовхнуло дівчинку до такого проекту? Саме через тих людей, яких ми можемо зустріти будь-де, вони про щось просять, але суспільство чи боїться їх, чи просто відкидає.

Зоряна Губаль  завітала з лекцією про інклюзію із журналістським спрямуванням і до студентів кафедри журналістики Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.  Розпочинає свою розповідь із представлення власного проекту та соціального ролику, який створила самотужки.

«Як журналісти, ви особливо маєте знати, що не потрібно клеїти ярлики»,- розповідає Зоряна Губаль після показу відео. «Крім цього, вам варто дізнатися, як виражатися про людей з інвалідністю, щоб не створювати стеоретипи в головах людей».

«Кого ми називаємо людей з інвалідністю?» – запитує спікер і одразу дає відповідь, що це може бути ті, хто говорять не розбірливо, в колясці, носять окуляри або не контролюють свою поведінку. Таких версій може бути тисячі. Висловлює думку також про те, що визначення «Інвалідність» з Вікіпедії не є зовсім вірним. У ньому присутнє словосполучення «соціальна недостатність». Насправді люди з інвалідністю повністю рівні з іншими і все що вони потребують це такого ж ставлення до себе.

«Як правильно розповідати про інвалідність?» – розповідає далі Зоряна. Спікер наголошує, що потрібно уникати такі слова, як «інвалід» натомість вживати «людина з інвалідністю», «сліпий» – «незрячий», «глухий» – «нечуючий». Для того щоб краще освоїти матеріал, Зоряна ввімкнула відео «Інклюзія. Як правильно називати людей з інвалідністю?»  із програми «#@)₴?$0 з Майклом Щуром».

Спікер розвіяла міф про те, що нечуючі не можуть насолоджуватися музикою. Насправді і для них це можливо. Як приклад, показує відео Океан Ельзи – Не Питай та Ed Sheeran «Perfect» із сурдоперекладом, який справді може передати атмосферу, настрій пісні.

Завершилася зустріч запитаннями від журналістів-першокурсників. «Як справляєшся з усім, адже ти – одинадцятикласниця?», «Що роблять волонтери HUGS?» та «Скільки учасників у команді?» На це Зоряна відповіла, що «для цієї справи виділяє декілька хвилин в день, незважаючи на підготовку до ЗНО». «Волонтери проводять поки лекції і їх лише 4 людини, тому кого цікавить така діяльність – приєднюйтеся!»

dav

Автор: Бабій Роксолана