У Києві відбувся нетворкінг та лекторій для журналістів з усієї України

Громадська українська організація «Інсайт» упродовж 20-22 вересня  для журналістів із усієї України провела тренінг: «Як писати цікаво і професійно про вразливі групи?»

Три дні можливостей, досвіду, знайомств, обговорення  стереотипів та міфів про ромів, людей із інвалідністю, ЛГБТ та ВПО. Чому важливо викреслити у суспільстві такі слова  як «цигани», «інваліди» або «людина із особливими потребами»? Чому суспільство боїться читати та аналізувати матеріали про представників ЛГБТ спільноти і як цей страх можливо здолати? Як тримати баланс у суперечливих темах, де є різні точки зору? Як використовувати журналістські стандарти так, щоб видання не звинувачувала жодна зі сторін? Експерти лекторію пояснюють, що часто саме на ці питання журналісти не знаходять відповіді, а тому публікують провокативні заголовки, які викликають суперечливі емоції у суспільства: нерозуміння, осуд, співчуття, здивування, проте не розуміння важливого, що усі ми – люди.

Наші студенти – Христина Турак та Мар’яна Гнот, які пройшли конкурсний відбір, розповіли, чому важливі такі заходи для журналістів та студентів.

«Під час тренінгу ми обговорювали наскільки мало люди говорять про секс та  сексуальну освіту, та наскільки пов’язані всі стереотипи з цієї теми із релігійними упередженнями. Ми виконували практичні завдання та аналізували публікації в ЗМІ, я зрозуміла, що не лише читачі, але й інформаційний простір всипаний мовою ворожнечі, стереотипами і сексизмом», – акцентує студентка четвертого курсу Христина Турак.

«Лекторій в Києві від «Інсайт» – це журналістська школа для тих, хто прагне створювати якісні медіапроекти. Сорок учасників із усіх куточків України розповідали про ситуацію в регіонах та про реакцію суспільства на матеріали про вразливі групи. Ми аналізували, як коректно писати про «одностатеві пари», чому не варто ділити ролі у суспільстві на «чоловічі» та «жіночі» та які стереотипи щодо гендеру нав’язує нам світ. Ми дискутували, працювали, вчилися, комунікували одні з одними , і ці три дні подарували натхнення та мотивацію створювати якісні матеріали»,- поділилася враженнями студентка-магістр курсу Мар’яна Гнот.

На завершення лекторію кожен учасник отримав сертифікат та курс «Як писати про ЛГБТ».

 

 

МАРЯНА ГНОТ