Цифрова безпека та нові медіа – вимога часу

            У межах проведення Всесвітнього тижня медіаграмотності та інформаційної грамотності студенти I та IV курсів кафедри журналістики пройшли тренінг «Цифрова безпека та нові медіа».

На навчанні студенти-журналісти розглядали питання цифрової безпеки, використання інтернет-технологій в університетському навчанні та журналістській практиці, як захистити свої цифрове життя. Викладачка кафедри журналістики Наталія Шотурма розказала як розуміти нові медіа, ознайомила зі словником цифрової епохи. Вона зі студентами обговорювала які  виклики цифрової безпеки трапляютьсяу житті, які соціальні групи вразливі до цифрових загроз.

Своє враження від проведеного тренінгу висловила студентка-журналістка I курсу Женя Костронова:

«Сьогоднішня конференція на тему паролей та фішингу була дуже цікава та пізнавальна! Оскільки ми живемо у часі, коли дуже велика кількість нашої особистої інформації знаходиться в інтернеті та є безліч випадків, коли зламують наші сторінки у соціальних мережах й інших сайтах, нам важливо знати про те, як себе забезпечити від подібних ризиків, адже й сама я стикалася з ситуаціями, пов’язаними з даною темою. Завдяки цій розмові, я тепер знаю, як саме можна захистити себе та як відрізнити фейкові сторінки або ж електронну пошту від справжніх. Тому я дуже вдячна за таку захопливу та корисну інформацію для нас!

У журналістиці ця тема є важливою, адже кожний журналіст повинен розрізняти безпечні сайти від тих, що якимось чином можуть завдати шкоди користувачу. Нам, як майбутнім професіоналам цієї професії також потрібно знати й про те, чи є певний акаунт чи сторінка не фейковими. Сьогодні ми якраз навчилися тому, як розрізнити правильну електронну пошту, звернення до користувача, а також дізнались про важливість знання правильного написання певних назв чи марок і чому потрібно звертати на це увагу. Я вважаю, що ця тема є важливою для кожного журналіста, тому я дуже вдячна за те, чому Ви навчили нас під час сьогоднішньої розмови!»