Студенти-журналісти взяли участь у п’ятому онлайн-курсі з десяти вебінарів «У фокусі – КРИМ»

17 листопада 2021 року студенти кафедри журналістики Факультету філології разом із викладачкою Галиною Пристай взяли участь у п’ятому онлайн-курсі з десяти вебінарів «У фокусі – КРИМ», які започаткувала та реалізовує Національна спілка журналістів України у партнерстві з Європейською федерацією журналістів.

Голова НСЖУ, модератор вебінару Сергій Томіленко, на початку заходу зазначив: «Онлайн-курс «У фокусі – КРИМ» – це захід солідарності, насамперед, із журналістом Владиславом Єсипенком, який ув’язнений з березня цього року».

Спікерами та медіатренерами зустрічі були також досвідчені журналісти, які мають досвід роботи в окупованому Криму: Володимир Притула – керівник проєкту Радіо Свобода «Крим. Реалії» та Ольга Скрипник – керівниця «Кримської правозахисної групи».

У заході взяли участь Перша секретар НСЖУ Ліна Кущ та розробник і куратор навчальної програми – кримський журналіст, секретар Національної спілки журналістів України Микола Семена.

Спеціальним гостем заходу була Катерина Єсипенко – дружина заарештованого журналіста. Вона висловила безмірну вдячність організаторам: «Кожне нагадування про наших політв’язнів, кожна акція та конференція – це ще один крок на шляху їхнього визволення та повернення додому». Розповівши про чоловіка, його діяльність, надумані звинувачення, катуваня, засудження до 11 років позбавлення волі, Катерина Єсипенко звернула увагу на листи свого чоловіка, які стали єдиним способом спілкування  подружжя, в яких журналіст звертає увагу і просить допомоги не тільки для себе, а для інших політв’язнів також.

Володимир Притула, будучи керівником, розповів про проєкт «Крим. Реалії»: «Ми розпочали працювати весною 2014 коли компанія радіо Свобода вирішило створити окремий майданчик для кримчан. Ми почали висвітлювати реальні події в Криму, і якраз в той час відбувалися величезні зміни, такі як незаконна анексія. Фактично, Автономна Республіка Крим потрапила під тотальний контроль російської окупаційної влади».

Ольга Скрипник, розповідаючи про всі незаконні проєкти проти України в Криму у цілому, доповнила свою розповідь словами: «Дуже багато в наших професіях правозахисників і журналістів є спільного. Основне те, що ми всі ставимо своєю метою донести правду про те, що відбувається. У нас однакові стандарти – бути об’єктивними і чесними».

Як зазначила студентка Роксолана Осиф: «Дякуємо організаторам та спікерам онлайн-курсу за запрошення взяти участь у вебінарі.  Онлайн-курс допоміг краще зрозуміти ситуацію на окупованому Кримському півострові, адже її часто замовчують, отримати нові знання про надзвичайно складну та небезпечну діяльність журналістів у часи збройної боротьби України з Росією».

«Незважаючи на те, що я була присутня тільки на одній зустрічі з десяти, можу відмітити, що почута інформація вже допомагає мені  потрохи розуміти ситуацію в Криму, тому я планую і надалі бути слухачем цього вебінару. Це безперечно важливо для мене, не тільки як для майбутнього журналіста, але й як для громадянина України» – розказує Данилюк Соломія, студентка кафедри журналістики.

Ключовий заклик, з яким звертається НСЖУ до українських журналістів, під час цього проєкту, це – не мовчати, підтримувати кримську тематику, виявляти солідарність з журналістами, застосовувати свої вміння для привернення уваги до важливих суспільних тем!

Зазначимо, учасники, які беруть участь у вебінарах та пройдуть фінальне тестування, отримають сертифікат.