Інформаційна безпека в Instagram, Viber, Telegram

4 березня в межах другого блоку «Інформаційна безпека в умовах війни: Instagram, Viber, Telegram» старша викладачка кафедри журналістики факультету філології Прикарпатського університету Наталія Шотурма провела онлайн зустріч з студентами та викладачами з різних спеціальностей, під час якої особливу увагу було приділено безпеці в найпопулярніших соціальних мережах.

Впродовж зустрічі вона ознайомила з правилами безпечного користування гаджетами та наголосила, що кожне нове вагоме повідомлення варто перевірити за допомогою таких запитань: це факт чи чиясь субʼєктивна думка; яка мета поширення цієї інформації; чи гідне довіри її джерело; це повідомлення доступне десь іще; ця інформація нова чи стара; чому вона зʼявилася саме зараз.

Зокрема, викладачка Наталія Шотурма розглянула соціальну мережу Instagram та нагадала про її конфіденційність і безпеку, а також зосередила увагу на загальних рекомендаціях для безпеки в соціальних мережах. Вона звернула увагу на месенджери Viber, Telegram, які стали популяними для розгортання російських інформаційних спецоперацій. Тут було здійснено характеристику месенджерів та подаю рекомендації щодо безпечного користування ними.

У практичній площині тренінгу викладачка покроково розглянула загальну інструкцію для боротьби із соціальними медіа окупантів, а саме Instagram та Telegram. А також обговорила зі слухачами кілька базових правил, яких необхідно дотримуватись зараз в кіберпросторі та подала інструкцію «Як захистити себе при використанні месенджерів». Для цього варто запам’ятати кілька правил, зокрема: ділитись кофіденційною інформацією тільки з тими, кому довіряєте; використовувати «зникаючі повідомлення»; не надавати нікому коди підтвердження SMS; налаштувати конфіденційність; переглядати історії чату та членство в групах; скаржитись на будь які контакти, які здаються шахрайськими.