Презентція четвертого випуску студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів»

6 червня, в День журналіста, у Прикарпатському університеті відбулася презентація четвертого випуску студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів».

Нагадаємо, що студентський видавничий проєкт стартував у 2018 році і започаткований у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент» та «Видавнича справа» на кафедрі журналістики факультету філології Прикарпатського університету. Авторкою ідеї проєкту є старша викладачка кафедри журналістики, кандидатка з соціальних комунікацій Галина Пристай. Перший випуск проєкту вийшов у світ 6 червня 2019 року.

Вітальним словом розпочав презентаційний захід ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда. Він зазначив, що студентський видавничий проєкт є свідченням того, що майбутні журналісти відчувають потребу спілкування зі своїми старшими колегами, прагнення отримати певний досвід від професійних журналістів.

«Цей проєкт – це чудова ініціатива наших студентів. Саме це і вирізняє кафедру журналістики нашого університету. Адже наші викладачі і студенти весь час намагаються поєднувати теорію з практикою. А це, в свою чергу, дозволяє їм значно глибше розуміти свій предмет, вони ставляться до своєї професії з відповідальністю, розуміючи наскільки вага слова журналіста впливає, і впливала, і буде впливати на формування суспільної свідомості. Це сьогодні особливо важливо. Радію з того, що нам вдається цей проєкт підтримувати. Це дуже важливо. Цей студентський видавничий проєкт набирає глибини і в дійсності може бути доброю платформою для інших факультетів нашого університету, а також і кафедр журналістики інших університетів добрим досвідом, який потрібно розповсюджувати», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

У проєкті кожного року беруть участь студенти 3-го та 5-го курсів спеціальності «Журналістика». Студенти, насамперед, спілкуються з відомими журналістами Прикарпаття, аби передати досвід поколінь, які знадобляться кожному медійнику в його професійній діяльності, а також, щоб допомогти тим, хто ще визначається із професією.

«Проєкт стартував чотири роки тому і відрадно, що ми щороку до Дня журналіста готуємо і видаємо новий випуск книжки «Поміж текстом: журналісти для журналістів»». Працюючи над створенням книжки, студенти учаться працювати в команді, а також писати, формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Кожен попередній випуск видання містив близько 60 інтерв’ю з журналістами нашого краю. Загалом, з початку проєкту записано більше 150 інтерв’ю з представниками ЗМІ Івано-Франківщини», – розповіла керівниця проєкту Галина Пристай.

Під час презентації з вітальними словами виступили декан факультету філології, професор Роман Голод, професорка кафедри журналістики Ганна Марчук, керівниця студентського видавничого проєкту Галина Пристай, медіаексперт, респондент презентованого випуску видання Володимир Джигіта.

З онлайн-привітаннями долучилися відповідальний секретар Івано-Франківської обласної спілки журналістів України, координаторка Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта, харківський журналіст з Українського радіо Роман Кривко, який зараз тимчасово проживає в  Івано-Франківську.

За словами виступаючих проєкт майбутніх журналістів є важливим моментом для тих, хто робить перші кроки у професії, адже вони набувають потрібного досвіду та навичок такої роботи. Під час презентації учасники творчої групи 4-го випуску проєкту поділилися враженнями про роботу над новим випуском, своїми думками, ідеями, набутим досвідом та висловили вдячність своїм наставникам-викладачам та керівництву університету за підтримку в реалізації проєкту.

Захід завершився нагородженням. Ректор університету, професор Ігор Цепенда подякував представникам засобів масової інформації за багаторічну плідну співпрацю з Прикарпатським університетом та з нагоди Дня журналіста вручив присутнім на заході журналістам книги і футболки із зображенням талісману ПНУ.

Також відзначили активних студентів. Доцент кафедри журналістики ПНУ, генеральний директор ТОВ ”Медіа-холдинг” Ігор Бойчук вручив майбутнім журналістам грамоти за вагомий особистий внесок у розвиток інформаційного простору області.