Прослухати студентські аудіоматеріали можна за посиланням:

У серпні 2018 року у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника з ініціативи кафедри журналістики за активної підтримки керівництва вузу для поліпшення професійного вишколу студентів та поліпшення їх інформування була створена телерадіостудія.

Першим етапом її діяльності стало облаштування в звичайній навчальній аудиторії приміщення студентського радіо, названого з легкої руки студентів – Stefanyk FM. Спочатку для трансляції передач використовували динаміки на 4 –му поверсі гуманітарного корпусу, згодом – всі наявні в приміщенні 8-поверхового корпусу системи зовнішнього оповіщення .

Протягом 25 хв. на великій перерві студенти спеціальності «журналістика» розповідали про новини із життя країни, регіону, рідного міста, свого університету, день в історії, анонсували певні події, транслювали улюблену музику.

На базі телерадіостудії, почала працювати «кімната новин», молодіжна редакція, проводилисяся цікаві зустрічі, гуртувалася творча молодь не тільки з числа студентів-журналістів, а й з інших факультетів ПНУ та навчальних закладів міста й області. (А тільки в Івано-Франківську навчається близько 30 тисяч студентів!)

Паралельно колектив кафедри працював над розширенням можливостей інформування студентської молоді, збільшення обсягу мовлення, виходу зі своїми матеріалами за межі університету.

Оскільки створення повноцінної FM-ки – справа не проста, ускладнена процесом виділення та ліцензування радіочастоти, було вирішено спочатку розробляти пілотний проєкт інтернетрадіо, який був презентований громадськості в день професійного свята журналістів – 6 червня 2019 року.

Інтернет-радіостанція Stefanyk FM – це новини, громадський контент, популярна музика впродовж доби.

А в листопаді 2019 року Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Івано-Франківський національний медичний університет разом з громадськими організаціями  домовились про створення та підтримку діяльності загальноміського молодіжного студентського радіо та супутніх медійних проєктів, які будуть висвітлювати інформацію про життя вузів та університетської молоді.

ПНУ взяв на себе зобов’язання забезпечити технічні засоби та студійне приміщення, а також залучати до діяльності (виходу в етер, збору матеріалів) студентів кафедри журналістики ПНУ, які зможуть використовувати діяльність у рамках проєкту у профорієнтаційних цілях та для підвищення професійного рівня підготовки в обраній професії.

Згадані університети надають наявну інформацію з різноманітних аспектів університетського та студентського життя, сприятимуть у залученні до діяльності проекту працівників та студентів, зацікавлених у ньому, беруть участь в організації та проведенні навчальної, наукової, інноваційної роботи, що пов’язана з проєктом.

ГО «Асоціація громад сталого розвитку» здійснює технічнічну підтримку проєкту, інформаційне забезпечення та супровід, його просування, сприятиме підвищенню кваліфікації працівників, що залучені до реалізації проєкту.

В амбітних планах кафедри журналістики було створення студентського телебачення. На необхідності поліпшення відповідної матеріальної бази наголошувало керівництво ПНУ, експерти НАЗЯВО.

Навесні 2020 року силами студентів спеціальності «дизайн» інституту мистецтв Прикарпатського національного університету було розроблено проект переобладнання аудиторії 407 в студію студентського телебачення, який ліг в основу дипломної бакалаврської роботи і був успішно захищений.

В червні 2020 року завдяки спонсорам – будівельним компаніям

«Ярковиця», «Еспо», мережі супермаркетів «Епіцентр», виробничій фірмі «Frankoff», та багатьом іншим, дизайнерський проект вдалося втілити в життя. (Залучено близько 80 тис. грн). Тепер тут обладнано кілька медійних майданчиків: для проведення і знімання телепрограм, пресклубів, презентацій, інтерв’ю тощо.

Облаштовано також кімнату для запису теленовин, монтажу та комп’ютерної обообки матеріалу.

Сформовано студентські редакції радіо, телебачення та режисерсько-операторську групу.

Актуальним і далі залишається питання технічного оснащення телестудії, придбання відповідної професійної техніки, освітлення тощо.

А вже 16 листопада 2020 року, в день працівників радіо, телебачення та з’язку на кафедрі журналістики ПНУ за участю ректора проф. Ігоря Цепенди відбулася презентація громадськості та медіа проекту мобільної версії сайту студентського радіо міста, розробленого фахівцями лабораторії «Телерадіостудія» та студентами 4 курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» факультету «математики та інформатики» та одночасно спеціалістами зарубіжних ІТ компаній Softserve та Perfectial.

В цей же день на згаданих медіамайданчиках пройшла презентація молодіжного медіахабу, пресклубу та медіашколи при кафедрі журналістики ПНУ. До початку активної фази карантину тут встигли побувати школярі Надвірнянщини, пройшло п’ять засідань пресклубу з різноманітної тематики, вручення магістерських дипломів кількох спеціальностей ПНУ, відбулася підсумкова пресконференція за результатами реалізації міжнародного гранту з інфо-медійної грамотності «Вивчай та розрізняй».

Створення такого медійного простору полягає в залученні широкого кола студентської молоді ПНУ, інших навчальних закладів міста та регіону до процесів інформування та обговорення важливих подій і процесів сьогодення, їх аналізу, висвітлення проблем розвитку громадянського

суспільства та участі молоді в суспільному житті, підготовки та розповсюдженні власних матеріалів з різноманітної суспільно важливої тематики, проведенні активної профорієнтаційної роботи.

                                            

Світлини: 

                   

                                                                           

 

      Про інші аспекти роботи телерадіо студії, ви зможете дізнатися

                                       перейшовши за посиланням:

                                         https://imgur.com/a/u70z8Ci

 

                               Відеоролик студентки Бичай Роксолани

                          Як у Прикарпатському стають журналістами 

 

  Відеоархів:

 

                                                                                                                         Інтерв’ю:

АУДІОАРХІВ:

Матеріали студентського радіо:

Правила прийому ПНУ 2022

Про спеціальність

Можливості працевлаштування

План роботи навчально-виробничої лабораторії Телерадіостудія

Положення про телерадіостудію

Путівник для студентів “Телерадіостудія”

Круглий стіл за участі відомих медійників Прикарпаття

ДОГОВІР ПРО СПІВПРАЦЮ ПНУ ІФДТУНГ ІФНМУ АСРГ 24.10.2019

Посадова інструкція