Реалізовується проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Впродовж тижня з 18 по 22 січня викладачами кафедри журналістики Факультету філології Марчук Ганною Іванівною, Савчук Русланою Любомирівною, Шотурмою Наталією Володимирівною, Марчук Наталією Василівною, Хороб Соломією Степанівною, Пристай Галиною Іванівною в межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» було проведено дев’ять тренінгів для учнів, вчителів та громади м. Івано-Франківська, сіл, малих міст і ОТГ Івано-Франківської області:

  1. Івано-Франківського коледжу Львівського національного аграрного університету.
  2. Ліцею №11 Івано-Франківської міської ради (2 тренінги).
  3. Делятинського ліцею № 2 Делятинської селищної ради Надвірнянського району.
  4. Дзвиняцького ліцею, Росільнянського ліцею, Космацької гімназії, Міжгірської гімназії та Луквицької ЗОШ І-ІІ ступенів – представників Ради учнівського самоврядування Дзвиняцької ОТГ.
  5. Івано-Франківського природничо-математичного ліцею Івано-Франківської міської ради.
  6. Ліцею №25 Івано-Франківської міської ради.
  7. Вигодського ліцею Вигодської селищної ради Долинського району та фахівців бібліотеки Вигодської ОТГ.
  8. Рогатинського ліцею імені братів Рогатинців та фахівців Центральної бібліотеки Рогатинської міської ради.

Відмітимо, 2020 року кафедра журналістики пройшла конкурсний  відбір та отримала грантову підтримку для реалізації проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».

Проєкт виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX за підтримки Посольств США та Великої Британії в Україні у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси. До реалізації проєкту залучені викладачі, студенти кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та фахівці ГО «Асоціація сталого розвитку громад».

Варто зазначити, що проєкт направлений на розвиток навичок слухачів, які не уявляють свого життя без Інтернету чи телебачення, критично ставитися до інформації та перевіряти її. Проєкт допоможе розвинути навички інфомедійної грамотності як вчителям, так і учням, покращить якість освіти в громадах.

Викладачі кафедри журналістики, які є тренерами допомогають школярам розібратися що таке медіа та як працювати з інформацією. На тренінгах слухачів ознайомлюють із основами медіаграмотності, видами маніпуляцій у соціальних мережах; навчають захищатися від фейків та дезінформації, орієнтуватися у сучасному інформаційному середовищі, розрізняти факти від суджень та визначати неправдиві новини.

За цей період часу у тренінгах взяло участь близько 300 учасників. Проєкт продовжується і наступного тижня  будуть проведені тренінги для шкіл та ліцеїв ще десятьох ОТГ Івано-Фраківської області. На завершення проєкту  для учасників тренінгів передбачено заключну сесію щодо підведення підсумків.

 

Якщо Ви є представником навчального закладу чи ОТГ і бажаєте, щоб наші фахівці провели тренінг для Вашої громади, заповніть заявку за посиланням: https://forms.gle/CnGVf5tDhKByaqc7A