Презентація третього випуску книжки студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів»

7 червня, відбулася презентація третього випуску студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів».  Захід приурочили професійному святу – Дню журналіста України.

Нагадаємо, що студентський видавничий проєкт стартував в 2018 році і започаткований у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент» та «Видавнича справа» на кафедрі журналістики факультету філології Прикарпатського університету. Авторкою ідеї проєкту є старша викладачка кафедри журналістики Галина Пристай. Перший випуск проєкту вийшов у світ 6 червня 2019 року, а другий традиційно презентували в День журналіста в 2020-му.

Вітальним словом розпочав презентаційний захід ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда. Він підкреслив важливість таких проєктів для спеціальностей, які розпочинають свою діяльність, оскільки викладачі вчаться разом зі студентами. Для студентів, за словами ректора, проєкт особливий,  оскільки дозволяє їм себе реалізувати професійно.

 

«Ці три видання в рамках студентського проєкту вони будуть доброю платформою для розвитку студентів, їхнього становлення і безпосереднього знайомства з тими хто сьогодні творить українську журналістику на Прикарпатті», – зазначив ректор.

У проєкті кожного року беруть участь студенти 3-го та 5-го курсів спеціальності «Журналістика». Студенти, насамперед, спілкуються з відомими журналістами Прикарпаття, аби передати досвід поколінь, які знадобляться кожному медійнику в його професійній діяльності, а також, щоб допомогти тим, хто ще визначається із професією.

Працюючи над створенням книжки, студенти навчаються працювати у команді, а також писати, формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Кожен попередній випуск видання містить близько 60 цікавих інтерв’ю з журналістами Прикарпаття та зі студентами, які роблять перші професійні кроки у медійній сфері. На сьогодні, за три роки, студентами зафіксовано 120 інтерв’ю з фахівцями ЗМI Прикарпаття та вихідцями нашого краю.

Третій випуск книжки, який сьогодні презентували, місить не лише інтерв’ю, а також есе і нариси, написані студентами. Над випуском працювала творча група у складі викладачів кафедри журналістики Ганни Марчук та Галини Пристай, студентів – Степана Пенкалюка, Роксолани Бабій, Алла Павлуцької, Діани Перепічки, Ярослави Шулепи, Лілії Кіяшко, Ксенії Лукіянчук, Івана Муканика, Вікторії Богдан, Олесі Луканюк, Софії Дмитрів та Діани Яців.

«Проєкт стартував три роки тому і вже приємно, що  ми три роки поспіль видаємо черговий випуск книжки з нагоди Дня журналіста. Цей випуск вирізняється тим, що студентський творчий колектив створив свою концепцію, свій авторський  задум. Вони змінили книжкову обкладинку і наповнення самої книжки. Тобто в попередніх випусках книжки були лише інтерв‘ю, розміщені у межах даного проєкту. Зараз у третьому випуску розміщені нариси, інтерв‘ю, есеї і історії про журналістів та журналістику, які написали самі студенти», –  розповіла керівниця проєкту Галина Пристай.

Під час презентації з вітальними словами виступили декан факультету філології, професор Роман Голод, професорка кафедри журналістики Ганна Марчук. Вони зауважили, що студентський проєкт є важливим моментом для майбутніх журналістів, адже видання цих книг свідчить про те, що студенти мають оперативне поле для самовдосконалення та для набуття практичних навичок такої роботи.

До заходу також доєднався онлайн завідувач кафедри журналістики, професор Олександр Холод. Він висловив вдячність викладачам та студентам кафедри журналістики за  творчу, наполегливу працю і побажав подальших успіхів.

Також учасники творчої групи під час презентації розповіли як працювали над третім випуском книжки, поділилися своїми думками, набутим досвідом та висловили вдячність  керівництву університету і деканату за підтримку в реалізації проєкту.