«Правила відеозйомки»: студентам від досвідчених практиків

«Якщо у телесюжеті вимкнути звук і лише за допомогою відеоряду можна зрозуміти, про що йдеться, значить це – класна операторська робота». Так коротко охарактеризував телеоператорську майстерність Віктор Костинюк із ТРК «РАІ». Віктор – телеоператор з багаторічним досвідом, тож охоче поділився професійними секретами зі студентами-журналістами.
Як підготувати камеру до зйомки, виставити світло та налаштувати звук, з яких ракурсів правильно знімати та які плани використовувати? Скільки кадрів потрібно для журналістської начитки та як правильно робити розкадровки? Чому відеокадри не повинні бути занадто короткими чи занадто довгими? І зрештою, як знімати так, щоб під час монтажу спікеру не обрізало голову? Про все це майбутні медійники дізналися під час майстер-класу «Правила відеозйомки», що відбувся сьогодні у телестудії «РАІ».
Другокурсниця Мирослава Надкернична каже, що такі зустрічі є дуже цінними для студентів:
– Віктор легко та з гумором розповідав про специфіку та особливості своєї роботи, – говорить дівчина. – Ділився досвідом та простими словами пояснював важливі речі про відеозйомку. Оскільки, ми – початківці і створюємо матеріали для студентського телебачення, то інформація, яку почули сьогодні, є для нас на вагу золота.
Про те, що набуті знання знадобляться у практичній діяльності, каже і четвертокурсниця Ангеліна Лис:
– Майстер-клас мені дуже сподобався, адже ми обговорили багато тонкощів зйомки, про які раніше й не чули. Віктор наочно продемонстрував, як налаштовувати камеру перед зйомкою, що і як знімати. Також телеоператор поділився лайфхаками, які й ми тепер будемо використовувати на Stefanyk-TV.
Нагадаємо, що майстер-клас відбувся у межах міні-грантового проєкту «ТРК «РАІ» – «Stefanyk-TV»: підсилення спроможності для виготовлення телевізійних відеоматеріалів про виклики війни» від чеської Асоціації з міжнародних питань.
Грант впроваджується у рамках проєкту “Підтримка відновлення освіти в Україні”, який реалізується за фінансової підтримки Програми трансформаційного співробітництва Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.