Практичний досвід у видавництві

Студенти першого курсу кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 30 жовтня відвідали центральний офіс видавництва «Місто НВ» для того, щоб ознайомитися з версткою газет і журналів у межах дисципліни «Газетно-журнальне виробництво». Досвідчений фахівець у своїй справі верстальник, п. Слава наголосила, що для верстання газетних матеріалів завжди використовується папір формату А3.

– Перед початком роботи треба зазначити кількість аркушів, яка завжди повинна бути кратною чотирьом. Після цього записуємо формат періодичного видання, де вказуємо параметри сторінки. Ви не повинні виходити за межі площі вашого листа. Після чого обираємо число колонок, їх може бути максимум шість, але легше читати чотири. Першим ділом ми відмічаємо текст і прибираємо зайві пробіли. Далі приступаємо до верстки.

 – Що необхідно знати перш за все? -По-перше, вам треба знати, де буде друкуватися ваша газета і параметри тої машини, яка буде видавати матеріал. Згодом студенти запитали, в якій програмі працює жінка.

– Ми працюємо в програмі «InDesign», можна також верстати в «Рagemaker», щоб подати у друкарню добреоформлений текст. «Adobe InDesign» – це професійна програма для верстки та макетування, яка може використовуватися для створення постерів, флаєрів, брошур, журналів, газет та книг.

– Чи можливо навчитися користуватися цією програмою самостійно? – Так. Ми ціле життя вчимося, вдосконалюємося, але дійсно запам’ятати послідовність дій можна тільки коли будеш безпосередньо працювати з цим. Не секрет, що зараз століття технологій та інтернету, можна знайти різні відеоуроки на «Youtube», сайти присвячені програмам для верстання друкованих матеріалів, де все описано у найдрібніших подробицях.

 -З яких програм можна вставляти текст для верстання? -З будь-яких, навіть набраний текст у «Word» можна вставити.

-Що обов’язково повинно бути на сторінці? – У вас повинен бути заголовок, якому ви повинні надати стиль. Більш прийнятим вважається 10 шрифт. Всі параметри можна переглянути зверху. Відступ повинен бути згідно зі стандартом 5 мм. Після заголовку – врізка або як вона ще називається лід – це вступний текст до статті. Він повинен бути за шрифтом і жирністю більшим, ніж основний текст.

-А що далі? – Потім ви оформлюєте словесний матеріал. Обираєте макет, де вказано поля , кількість колонок і відстань між ними. Додаєте фотографії, регулюєте обтікання словами, вказуючи відступ. При необхідності під фотокарткою вставляєте підпис, який завжди йде курсивом і на розмір менше за основний текст. В принципі нічого важкого немає.

Можливість побачити процес верстання друкованого матеріалу у видавництві «Місто НВ» дала майбутнім журналістам додаткові практичні навики, які обов’язково знадобляться у професійній діяльності.

 Студентка групи Ж-11, Марія Кононенко