Студенти спеціальності «Журналістика» взяли участь в семінарі-тренінгу «Обличчя Незалежності»

У період з 25 по 27 серпня у Львові відбувся семінар-тренінг «Обличчя Незалежності», організований з ініціативи ГО «Молодий Народний Рух» та за підтримки Міністерства молоді та спорту. Метою проекту є створення книги про невідомих людей, які брали участь у боротьбі за незалежність. Одними з учасників заходу стали студентки спеціальності «Журналістка» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Лілія Сегедин та Євгенія Шатохіна.

Семінар-тренінг включав в себе 24-годинний курс із основ журналістики, що дало можливість отримати базові знання із журналістики людям, які ніколи нею не займалися. В перший день тренінгу учасники мали змогу поспілкуватись із Андрієм Закалюком, автором книги «Вступ до історії України», директором ліцею «Просвіта». Він провів лекцію  про суспільно-політичні рухи кінця 80-х-почтку 90-х років, які призвели до здобуття Незалежності України. Пізніше із учасниками зустрівся безпосередній творець незалежності – Ліщинський Роман Григорович. Завдяки його розповіді слухачі змогли опинитись у вирі тих подій та усвідомити їх значущість. Ввечері лектором виступив Тимур Баротов – військовий журналіст, який розповів про особливості журналістської роботи та специфіку російської пропаганди.

Наступного дня учасники тренінгу прослухали лекцію на тему «Основи СММ. Як використовувати соціальні мережі для ефективно поширення інформації» та виконали практичне завдання під керівництвом Марії Оринчак, яка є СММ-менеджером Facebook-груп та працівником газети «Голос Прикарпаття». Наступною була лекція «Основи інтерв’ювання», яку проводив Віктор Біщук, журналіст та ведучий телеканалу «ZIK». Завдяки ній учасники змогли скласти базові питання для опитування борців за Незалежність України. Потім їх чекала лекція про «Блоги та блогерство», яку провела Світлана Чаплінська, керівник CSA Lviv. А на завершення дня учасники мали змогу попрактикуватись у фотожурналістиці під керівництвом Рустама Годжієва, фотожурналіста та оператора каналу «5 канал», Телеканалу «ZIK» та Ukrainian Navy.

Останній день тренінгу розпочався із розповіді про пошук джерел інформації, зокрема в архівах та Інтернеті, яку провів Василь Герун, директор архіву ЛНУ імені Івана Франка. Після цієї розмови учасників нагородили сертифікатами про успішне завершення семінару-тренінгу та провели для них екскурсію містом Лева. Після цього учасники поїхали додому із завданням знайти борців за незалежність України та взяти в них інтерв’ю, щоб поширити інформацію про їхню діяльність не тільки в книзі, а й в соціальних мережах.