Кафедри журналістики Факультету філології започатковує серію тренінгів

З 2 березня кафедра журналістики Факультету філології розпочала цикл тренінгів на тему: «Інформаційна безпека під час війни», яка надзвичайно актуальна сьогодні.

Російська пропаганда веде інформаційну війну, намагаючися ввести усіх людей у паніку та зневірити нас. Усім нам зараз особливо важливо навчитися ретельно фільтрувати та перевіряти інформацію, яку ми отримуємо і поширюємо у соціальних мережах.

Розпочинаючи цикл тренінгів Ганна Марчук, професорка кафедри журналістики Факультету філології наголосила:  «Країні-агресору вигідно дестабілізувати інформаційне поле в нашій країні, ракетна атака на телевишку у Києві – чергове тому свідчення. Достатньо лише зробити викид дезінформації, маніпуляції, фейкових повідомлень, – і ми вже перетворюємо новину на інформаційну лавину. Вміння аналізувати, критично оцінювати дані з будь-яких джерел наразі вкрай необхідні, тому кафедра журналістики започатковує серію тренінгів, де ми будемо вдосконалювати навики інформаційної гігієни, прийоми розпізнавання фейкових новин, нові правила поведінки у соціальних мережах».

Понад 60 учасників тренінгу ­–  це учні шкіл, студенти та викладачі університетів з усієї України.

Перший тренінг на тему «Інформаційна безпека під час війни», провели доцентка кафедри Хороб Соломія Степанівна та викладачка кафедри Шлемкевич Тетяна Вікторівна.

Соломія Хороб надала конкретні поради щодо того, як і де безпечно споживати інформацію під час війни. Особливу увагу приділила специфіці розповсюдження новин та термінових повідомлень, а також емоційним станам, у яких легко можна піддатися маніпуляціям та фейкам.

Соломія Степанівна наголошуючи на актуальності бути інформаційно грамотними озвучила такі рекомендації:

  1. Використовувати тільки офіційні (підтверджені) ресурси.
  2. Не поширювати все підряд.
  3. Слідкувати за емоційним станом – у стані паніці чи піднесення – краще не читати чи поширювати інформацію.
  4. Фільтрувати інформацію.
  5. Ділитися важливою інформацією тільки з людьми, яких знаєш особисто. Хоча краще зовсім її не поширювати.
  6. Налаштувати конфіденційність своїх сторінок у соцмережах.
  7. Офіційні джерела чи акаунти у соцмережах можуть бути атаковані чи «зламані», тому в період війни будь-якій інформації обережно довіряємо.

Тетяна Шлемкевич провівши другу частину тренінгу розповіла про основні цілі та методи ведення інформаційно-пропагандистської війни. Також зазначила, що основними платформами для розгортання російських інформаційних спецоперацій слугують соціальні мережі Facebook, Instagram, Тelegram і Viber та надала практичні рекомендації з убезпечення свого профілю в Facebook. Зокрема, у соціальній мережі Facebook рівень безпечності сторінки можна підвищити за допомогою таких кількох кроків.

По-перше, налаштувати безпечний перегляд вашого профілю. Це можна зробити за допомогою перевірки конфіденційності облікового запису.

По-друге, обмежити коло осіб, котрі можуть додавати вас у друзі. Наприклад, «Налаштування та конфіденційність» – «Швидкі налаштування конфіденційності» – «Перевірка основних налаштувань конфіденційності» – «Як люди можуть знаходити вас у Facebook» – «Продовжити» – «Хто може надсилати вам запити на дружбу» – «Друзі друзів». Якщо ж ви виявили неправдиву інформацію, то у Facebook можна поскаржитись на коментар чи публікацію. Також МЕТА додала можливість заблокувати сій профіль, це дозволяє обмежити поширення чи збільшення будь яких фото чи публікацій.

Враховуючи складність ситуації на інформаційному фронті користувачам всіх соціальних мереж варто:

– уважно перевіряти нових друзів, звертати увагу на аватар та час створення сторінки;

– не відкривати файли файли та посилання від невідомих осіб;

– не використовувати однакові паролі для кількох облікових записів;

– встановити двохетапну перевірку для входу в акаунт;

Другий тренінг «Інформаційна безпека під час війни» відбудеться 4 березня о 14 год. Тож запрошуємо усіх бажаючих долучатися і навчатися бути інформаційно та медійно грамотними! Слава Україні! Героям Слава!