Міжнародний проєкт «Журналістика: український і словацький досвід» набирає обертів

У межах міжнародної наукової співпраці відбулось вже дев’ять відкритих зустрічей. Зокрема, три дні поспіль для слухачів з українських та словацьких ВНЗ свої лекції проводили викладачі кафедр журналістики Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ, Україна) та Університету Костянтина Філософа (м. Нітра, Словаччина).

Першу лекцію на тему «Трансформація щоденних словацьких таблоїдів на ринку словацької преси» (словацькою мовою) прочитала Вероніка ЦІЛЛІНГОВА – докторка філософії, заступниця керівника кафедри журналістики та нових медіа факультету мистецтв Університету Костянтина Філософа.

Наступна лекція від Руслани САВЧУК – кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри журналістики Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, присвячена темі «Неологізмів російсько-української війни в сучасному мас-медійному дискурсі», зібрала понад 60 слухачів з України та Словацької Республіки. Лекторка закцентувала увагу на понятті неологізмів, їх класифікації; окреслила основні причини виникнення неономінацій; з’ясувала особливості функціонування лексичних та семантичних неологізмів російсько-української війни у сучасних медіатекстах. Матеріалом слугували мовні одиниці та лінгвоструктури, які було виокремлено з сучасної преси, програм телебачення та інтернет-джерел від початку російської агресії, оскільки ці медійні засоби найшвидше реагують на зміни у суспільстві та свідомості громадян.

На завершення, із темою «Трансформація українського мас-медійного простору в умовах інформаційного протистояння: етичний та безпековий аспект» виступила  Тетяна ШЛЕМКЕВИЧ – кандидатка політичних наук, асистентка кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Під час свого виступу лекторка окреслила основні тенденції трансформації українського мас-медійного простору в умовах сьогодення, небезпеки впливу соціальних мереж та загрози зовнішніх інформаційних інтервенцій. Тетяна Шлемкевич також наголовсила на етичних моментах в журналістській діяльності та наслідках змін в українському медійному середовищі в умовах інформаційної війни.

Варто зазначити, що такий формат співпраці дозволяє заглибитись у специфіку медіапростору інших країн. Для українських та словацьких студентів це чудова можливість отримати компетентні відповіді та розширити свої знання щодо окремих тем.